Katrine Borup

Vester Søgade 58, 3.th
1601 København V — Denmark

+45 53 34 83 89
katborup@gmail.com

English Tilbage

power-flower (2008)

”power-flower” er på én gang broche og pung – en blomsterknop af sølv og farvet elastiktråd, hvori der er indstukket foldede pengesedler som kronblade. Pengesedlerne kan let hives ud og bruges, og brochen er også dekorativ med blot et enkelt kronblad. Med produktet følger en foldeanvisning, så man selv kan folde nye kronblade.

At fungere som statussymbol har altid været en af smykkets grundfunktioner, om end status er en foranderlig størrelse. ”power-flower” er et billede på vor tids fokus på økonomisk rigdom, materielle goder og forbrug – langt fra 1960’ernes flower-power-værdier. Selv blandt moderne mærkevareentusiaster kan man imidlertid spore en vis skepsis i forhold til at ”skilte” så direkte med sine penge, som ”power-flower” lægger op til.

”power-flower” leger med ligheden med en anden blomsterbroche med ikon-karakter: Georg Jensens marguerit-broche, som er indbegrebet af tradition, god smag og godt håndværk - andre værdier og en mere diskret ”skiltning”. På grund af tilknytningen til kongehusets historie og kåringen af margueriten som Danmarks nationalblomst i 1980’erne, betragtes Georg Jensens broche som særligt dansk. Det nationale får en ekstra drejning i ”power-flower” på grund af brugen af pengesedler – brochen kan således betragtes som et indlæg i debatten om udskiftningen af danske kroner til Euro. Men man kan selvfølgelig også overveje, om det er et typisk dansk ”jantelovstræk” at finde ”power-flower” uraffineret som statussymbol.

”power-flower” lægger endelig også op til diskussion af sammenhængen mellem penge og natur i en verden, hvor naturen i stigende grad ødelægges for at tilfredsstille moderne menneskers behov. På meget bogstavelig og symbolsk vis forsvinder ”naturen”, efterhånden som pengene trækkes ud af ”power-flower”. På Biennalen for Kunsthåndværk og Design, 2009, som havde ”Bæredygtighed” som tema, blev ”power-flower” præmieret med biennaleprisen.

power-flower, broche/pung
Col xl power flower

power-flower, broche/pung

Pengesedler, sølv og elastik

Col xl power flower  krop

power-flower, broche/pung

Pengesedler, sølv og elastik